taxeren waarde bepalen taxatie schilderij

Prijsfactor

Schilderijen schilderij verkopen,  waarde inschatting van schilderij, hoeveel is mijn schilderij waard, schilderijen laten repareren, factor voor het bepalen van de prijs


Het geheim van de prijzen van een 2-dimensionaal zoals een schilderij

Hoe komt een galeriehouder nu aan een prijsbepaling voor een 2-dimensionaal werk als een schilderij. En hoe kan je nu zien of kunst van een bepaalde kunstenaar duurder wordt of goedkoper, op een kunstveiling bijvoorbeeld? Vaak zijn aan de prijzen van kunst geen touw vast te knopen. De meeste prijslijsten in kunstgaleries hebben een prijsstelling naar kwaliteit. Die vaak door de galeriehouder of kunstenaar bepaald wordt. Hier door lopen de prijzen vaak sterk uitéén van een kunstenaar als je het over een langere tijd volgt maar ook vaak per expositie.

Kunstenaars denken soms dat je voor een (in hun ogen) sleutelwerk uit hun oeuvre een veel hogere prijs moet en kan rekenen. Hier heb je als kunstliefhebber en kunstverzamelaar eigenlijk niets mee te maken. Je vindt het mooi of niet. Veel kunstverkopers prijzen hun werk met de natte vinger. Wat vaak ten nadele is van de koper.

De kenner in het kunstcircuit weet al langer dat er een formule voor prijsbepaling is. De geheime prijsformule die veel galeries gebruiken bij ver- en aankoop van werk is lengte + breedte x factor.
Een schilderij van 50 cm x 50 centimeter met een factor 20 is dan € 2000 euro. Deze formule met factor is een goede en nette manier, rechtvaardig en flexibel. Het is dus geen vierkante-centimeterprijs zoals bij de houthandel.
De factor is een mooie rekenmethode waar bij een groter werk relatief wat goedkoper is dan een wat kleinerer werk.
Deze berekening kan je alleen toepassen op 2 dimensionaal werk wat wel een nadeel is.
Het geld dus niet voor videokunst, installatiekunst, kunstbeelden.
Bij deze prijzen is het toch vaak natte-vingerwerk en intuïtie van de galeriehouder of kunstenaar die de prijs bepaald. Wat wel jammer is want de factor-methode is vrij objectief.
Bij het bepalen van de factor kan het zijn dat de ondergrond schilderslinnen of papier en de techniek olieverf of zeefdruk is. Nog iets dat van invloed is, is dat een kunstenaar dus verschillende factoren heeft voor verschillende groepen werk, bijvoorbeeld werk op doek , werk op papier, grafiek, enz.
Voor een goed kunstenaar die van de academie komt en al zijn sporen heeft verdiend geldt dat de galeriehouder een beginnend kunstenaar gebruikelijk berekent met een factor van 4 tot 6.
Gevestigde namen als kunstenaar Rob Scholte hebben een factor voor een kunstwerk van +/- 25.
Wat minder bekende kunstenaars als Henk de Bouter hebben een factor van 20 voor werk op doek.

(Advertentie)

De factor bepalen

Als de werken goed verkopen kan de factor worden bij gesteld. Maar wel met mate. Want naar beneden bijstellen is niet goed en niet leuk voor je kunstverzamelaars en klanten. Is het werk dan slechter geworden? En dus ook niet goed voor de kunstenaars.
Als het goed is beweegt de factor zich in één richting en dat is omhoog.
Echter als er veel werk van een kunstenaar in omloop is kan de markt en de daar bij behorende marktprijs waarde en factor gaan bepalen. Dat is wat je ziet bij het werk van Peter Klashorst. Wil je nu zelf een Peter Klashorst kopen dan moet je zijn factor gaan bepalen. Dan ga je op zoek naar gelijksoortig werk van hem op het internet en bij galeries. Neem er 10 , 20, 25, 50, hoe meer hoe beter de ware factor. Stel je hebt er 50 schilderijen gevonden en bepaalt met de factorformule de prijs. Je laat de hoogste 10 en laagste 10 vervallen. Dan heb je de factor. Bij de aankoop moet je dan ook wel zelf de kwaliteit van het werk laten mee wegen. Voor het werk dat je wilt aan kopen bereken je de factor en vergelijk je met jouw gemiddelde factor. Uit je onderzoek blijkt of die hoger of lager is.
Hier op kan je dan je aankoop baseren. En dan weet je dat je niet te veel betaalt.
Als de kwaliteit van het werk sterk uiteenloopt, dien je hier wel rekening mee te houden bij een aankoop.

(advertentie)